Rolul nasilor la nunta-Formatia Bucuresti

ROLUL NASILOR LA NUNTA

Un subiect amplu dezbatut pe grupurile de mirese este cel legat de rolul nasilor la  nunta. De aceea ne-am propus sa abordam impreuna acest subiect de mare importanta. Mirii, nasii, socrii, cavalerii si domnisoarele de onoare impreuna cu invitatii reintregesc tabloul nuntii. Asa cum probabil stiti si este si firesc, la o nunta in centrul atentiei sunt mirii. Dar si nasii joaca un rol foarte important in cadrul nuntii. Pentru ca totul sa decurga asa cum trebuie, fiecare trebuie sa isi cunoasca rolul la nunta.

In trecut, nasii sau parintii spirituali erau „mosteniti” de la parinti. Mai nou mirii isi aleg drept nasi prietenii foarte apropiati sau colegii de scoala ori serviciu. In felul acesta, mirii spera sa creeze o legatura mai puternica cu viitorii nasi. Prin urmare vor petrece mai mult timp impreuna, in afara intalnirilor „oficiale” dintre nasi si fini. In unele zone ale tarii, la o nunta vom intalni mai multe perechi de nasi. Evident rolul nasilor la nunta va fi impartit pentru fiecare pereche in parte. Trebuie sa stiti ca nasii trebuie sa fie cununati religios pentru a putea deveni parintii spirituali ai unui cuplu.

Dupa cum spuneam anterior, rolul nasilor la nunta este primordial. In cele ce urmeaza vom vedea despre ce este vorba.

Care este rolul nasilor la nunta?

  1. La cererea miresei, nasa isi va insoti fina pentru alegerea si cumpararea rochiei de mireasa;
  2. Nasii sunt cei care platesc voalul, tiara miresei si baticul sau setul de dezgatit ale miresei;
  3. Impreuna cu finii, nasii aleg si platesc lumanarile pentru cununie;
  4. In ziua nuntii nasii impreuna cu mirele si familia acestuia, o vor lua pe mireasa de acasa;
  5. La casa miresei, nasa gateste mireasa;
  6. Inainte de a pleca de la casa miresei, nasa rupe turta miresei pe care o va imparti tuturor celor prezenti;
  7. Nasa va pasi in biserica la bratul mirelui, iar mireasa alaturi de naş. In ziua de azi, unele mirese aleg sa intre in biserica la bratul tatalui.
  8. Nasii vor tine lumanarile pentru cununie, simbol al luminii si al caii pe care trebuie să mearga mirii;
  9. Nasii impreuna cu preotul vor pune verighetele pe degetele mirilor si le vor lua cununiile de pe cap;
  10. La sfarsitul cununiei religioase, tinerii casatoriti vor iesi impreuna din biserica, fiind urmati de nasi;
  11. Nasii sunt cei care achita cheltuielile aferente slujbei religioase de cununie;
  12. Mirii si nasii vor intampina invitatii la restaurant;
  13. Nasul este „responsabil” cu buna organizare a petrecerii de nunta;
  14. La petrecerea de nunta, daca mireasa este furata pana la miezul noptii, nasul este cel care va rascumpara mireasa de la “rapitori”;
  15. Dupa servirea tortului are loc dezgatitul miresei. Nasa va da jos voalul miresei. Acesta va fi inlocuit cu o esarfa, batic sau palarie(dupa preferintele miresei) marcand astfel trecerea acesteia in randul femeilor casatorite;
  16. Nasa va trebui sa puna voalul pe capul domnisoarei care a prins buchetul de nunta;
  17. Nasii le ofera mirilor daruri de nuntă (atat bani, cat si bunuri de uz casnic);
  18. La o saptamana de la nunta, nasii vor merge la biserica, impreuna cu finii lor, pentru a participa la o scurta slujba de binecuvantare a noii familii. Si in acest caz, nasii vor plati cheltuielile aferente slujbei.

Concluzii finale

Sigur, acestea sunt doar cateva aspecte care vizeaza rolul nasilor la nunta. Ele difera de la o zona geografica la alta. In ziua de azi ele nu mai sunt obligatorii. Este bine ca mirii si nasii sa discute despre maniera in care vor respecta aceste obiceiuri. Cheia unei bune organizari este comunicarea. Dincolo de aceste obiceiuri, de rolul nasilor la nunta, cea mai importanta este legatura spirituala dintre miri si nasi. Rolul nasilor nu se incheie la finalul nuntii. Naşii trebuie să fie alături de fini şi să le ofere sprijin moral ori de câte ori este nevoie.

In speranta ca am reusit sa va oferim o privire de ansamblu asupra roului nasilor la nunta, va invitam sa ne lasati in comentarii parerea dumneavoastra. De asemenea, daca exista si alte indatoriri ale nasilor la nunta, nu ezitati sa ni le comunicati.

3 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *